UPDATE 24/04: extra maatregelen n.a.v. coronacrisis + praktische informatie week 5 (27/04-30/04)

24 apr

Onderwerp: extra maatregelen n.a.v. coronacrisis + praktische informatie week 5 (27/04-30/04)

Beste ouder(s)

Aan het einde van de eerste (werk)week na het paasverlof wil ik u een korte update bezorgen van de actuele situatie. Ik hoop alvast dat u de inspanningen van ons schoolteam weet te appreciëren en dat het principe van pré-teaching stilaan vlot begint te verlopen.
Mocht dit alsnog niet het geval zijn, aarzel dan zeker niet en contacteer ons zodat wij zo snel mogelijk de nodige hulp, aanpassingen en bijsturingen kunnen uitvoeren.

Vanavond, vrijdag 24/04, verwachten we meer informatie van de Nationale Veiligheidsraad. Zij zullen richtlijnen geven hoe we ons onderwijs binnenkort mogen organiseren. Er zal door GO! Basisschool De Bij een korte berichtgeving hierover verschijnen op onze Facebookpagina en website. De concrete uitwerking zal u ontvangen tegen vrijdag 8 mei. We nemen intern eerst de tijd om de nodige stappen uit te werken.

Tot slot kan u hieronder meer informatie vinden omtrent maatregelen die we organisatorisch en administratief nemen ten gevolge van de coronacrisis. Daarnaast kan u meer praktische informatie raadplegen voor volgende week (27/04 – 30/04).

Namens het schoolteam van GO! Basisschool De Bij.

Met vriendelijke groeten

Stanny De Block
Directeur GO! Basisschool De Bij

Organisatorisch en administratief

 • Iedere uitstap, van welke aard dan ook (zwemmen, museumbezoek, bib, …) wordt tot einde schooljaar geschrapt. Vanaf het moment dat de school weer opengaat (al dan niet voor bepaalde leerjaren) zal de focus liggen op lesgeven en welbevinden. Momenteel is er nog geen duidelijkheid of we een proclamatie voor het 6de leerjaar mogen organiseren en op welke manier dit dan dient te gebeuren. We hopen daarnaast ook dat we toch voor een algemene leuke afsluiter mogen zorgen eind dit schooljaar. We wachten hiervoor verdere richtlijnen af.
 • Alle warme maaltijden en soep worden tot einde schooljaar geannuleerd. Als de scholen opnieuw opengaan zal er in kleine groepjes in de klas gegeten worden (boterhammen) om de klasbubbels zoveel mogelijk intact te houden en groepscontact te vermijden. Ouders die reeds maaltijden werden aangerekend (sinds de start van de coronacrisis) krijgen hun geld automatisch teruggestort op de persoonlijke rekening en hoeven hiervoor niets te doen.
 • Het lenterapport wordt niet meer meegegeven en bijgevolg geschrapt. Uitgevoerde evaluaties tijdens de vorige periode worden overgezet naar het zomerrapport (eindrapport).

Praktische informatie week 5 (27/04-30/04)

 • We ontvingen geen inschrijvingen of vragen om noodopvang te organiseren op vrijdag 1 mei (=feestdag). De school blijft die dag dan ook gesloten.
 • Het didactische principe van pré-teaching blijft behouden. We richten ons hierbij vooral op het stimuleren van de voorkennis van onze leerlingen. Het is dus best ok als iets nog niet lukt. Van zodra de scholen (of bepaalde leerjaren) opnieuw open mogen wordt de leerstof in de klas opnieuw aangeboden. Probeer je kind(eren) vooral structuur te bieden en ondersteun waar je kan. Lukt iets niet, contacteer dan de klasleerkracht. Eventueel kan bekeken worden voor een extra live-sessie waar de leerkracht de leerling privé kan ondersteunen.
 • Vanaf maandag 27 april 2020 zal er opnieuw nieuwe leerstof op onze website (https://www.debij.be/thuis-onderwijsbeschikbaar zijn.
  • Wie graag een bundel komt afhalen kan dit doen op maandag 27/04 van 9u tot 17u of dinsdag 28/04 van 8u tot 13u.
  • Ingevulde bundels van de vorige weken hou je bij tot de school weer open gaat. Deze breng je dan mee naar school en zullen mee de vorm en instap bepalen van de eerste ‘nieuwe’ lesdagen.
 • Beschik je niet over een computer om digitaal te oefenen? Neem dan ook even contact met ons op. We voorzien dan dat je in veilige omstandigheden op school kan komen oefenen tussen 8u30 en 13u.
 • Hieronder kan u de planning voor de online-sessies vinden voor week 27-30 april:
 • Werkt uw Smartschoolaccount/login niet of beschikt u nog niet over de nodige gegevens? Neem dan zeker contact op met de school of kom gewoon langs. Ook bij problemen met aanmelden bent u zeker welkom. We helpen u graag verder. De handleiding voor het gebruik van Smartschool kan u digitaal raadplegen op onze website: https://www.debij.be/schoolwerking/smartschool.
 • We hebben gemerkt dat bepaalde leerlingen thuis problemen (geluid werk niet, webcam schakelt niet in, …) hebben met hun computer waardoor de live-sessie niet altijd goed lukt. Hou indien mogelijk rekening met de volgende tips:
  • TIP 1: gebruik bij voorkeur Google Chrome als webbrowser.
  • TIP 2: zet je zo dicht mogelijk bij de modem om optimaal bereik te hebben (WIFI) of connecteer je toestel met een kabel via het internet.
  • TIP 3: werkt je camera of luidspreker niet? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je toestel. Je bent tijdens de schooluren welkom om even langs te komen. We bekijken dan hoe we jou kunnen helpen.
  • TIP 4: ook via je GSM/tablet kan je een live-sessie volgen. Dit gaat zelfs makkelijker dan op een laptop. Een kort stappenplan kan je hier vinden: https://www.debij.be/schoolwerking/smartschool/item/396-hoe-installeer-je-de-smartschool-app-op-je-gsm-of-tablet
 • Indien u contact wil leggen met de school, de klasleerkracht of iemand van het zorgteam dan kan dit op de volgende manieren:
  • De school: dit kan op het nummer 053/46.33.00. Het secretariaat geeft dan uw vraag/bezorgdheden door aan de juiste persoon waarna deze contact met u opneemt.
  • De klasleerkracht: Smartschool-berichtensysteem: hiermee kan u en/of uw kind rechtstreeks contact leggen met klasgenoten en/of de klasleerkracht. Heeft de klasleerkracht met u nog een andere manier afgesproken (bv. WhatsApp, Facebookchat, …) dan is dit uiteraard ook mogelijk.
  • De zorgcoördinator: dit kan op het nummer 053/46.33.04. Je komt rechtstreeks terecht bij juf Els De Wilde waar je alle zorgvragen kan stellen. Zij kan indien nodig ook doorverwijzen.