Op onze school streven we ernaar de ontwikkeling van elk kind zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden.
In dit kader nemen wij jaarlijks twee belangrijke toetsen af, die verplicht zijn door de Vlaamse overheid: de KOALA-screening bij de kleuters van de derde kleuterklas (K3) en de Vlaamse toetsen in het vierde leerjaar (vanaf schooljaar 2025-2026 ook in het zesde leerjaar). Hieronder leggen we uit wat deze toetsen inhouden en waarom ze belangrijk zijn.
-
De KOALA-test
Kinderen in de derde kleuterklas leggen een KOALA-screening af. Deze screening heeft als doel de taalvaardigheid van vijfjarige kleuters te evalueren. Een eventuele taalachterstand kan op die manier tijdig worden vastgesteld en bijgestuurd vóór de overstap naar het eerste leerjaar.
De KOALA wordt afgenomen in de maanden oktober en november.
De naam ‘KOALA’ is een afkorting van KO (kleuteronderwijs) en LA (luistervaardigheid), en verwijst tegelijk speels naar het dier dat symbool staat voor ‘omhoog klimmen’. Dit past bij het doel: kinderen helpen groeien.
De KOALA-screening is geen klassieke test. De screening onderzoekt of een kind voldoende Nederlands begrijpt. Het meet dus niet hoe goed je kind Nederlands spreekt, maar focust op de luistervaardigheid. Dat gebeurt aan de hand van doe-, zoek- en kiesopdrachten. De klasleerkracht begeleidt deze opdrachten en beoordeelt hoe goed de kleuters de instructies begrijpen. De screening verloopt op een speelse manier, zodat de kinderen vaak niet beseffen dat ze getest worden.
De taalscreening is verplicht voor alle 5-jarige kinderen in het gewoon onderwijs. Ouders kunnen deze screening niet weigeren. Enkel anderstalige nieuwkomers zijn vrijgesteld; zij volgen automatisch een taalintegratietraject.
De school neemt de KOALA-screening zelf af, in een vertrouwde klasomgeving. De klasleerkracht of de zorgleerkracht begeleidt je kind zowel bij de individuele als bij de groepsopdrachten. Je hoeft je kind hier niet op voor te bereiden.
Na de afname worden de kleuters ingedeeld in drie kleurgroepen. Op basis van dit resultaat wordt bepaald welke ondersteuning of hulp je kind eventueel nog nodig heeft.
-
De Vlaamse toetsen
De Vlaamse toetsen zijn gestandaardiseerde evaluaties die worden afgenomen in het vierde leerjaar en het zesde leerjaar van het basisonderwijs. Deze toetsen zijn ontwikkeld door de Vlaamse overheid en hebben als doel een objectief beeld te krijgen van de leerresultaten van kinderen in Vlaanderen. De toetsen worden digitaal afgenomen en richten zich op de leergebieden Nederlands en wiskunde.
Ook in het secundair onderwijs worden Vlaamse toetsen afgenomen, namelijk in het tweede en het zesde middelbaar. In de loop van hun schoolcarrière zullen leerlingen dus vier keer deelnemen aan de Vlaamse toetsen.
De afnames vinden jaarlijks plaats in de maanden april en mei.
Dankzij deze toetsen krijgen we zicht op:
-
Hoe uw kind presteert ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde.
-
In hoeverre ons onderwijs voldoet aan de eindtermen en kwaliteitsnormen.
De eindtermen zijn de minimale leerdoelen die leerlingen aan het einde van een leerjaar of onderwijsniveau moeten behalen. Ze vormen de basis voor de leerplannen in Vlaanderen.
De resultaten van de Vlaamse toetsen helpen ons om:
-
de onderwijskwaliteit te bewaken en te verbeteren;
-
sterke en minder sterke punten van individuele leerlingen te detecteren;
-
het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de noden van de leerlingen.
Leerlingen hoeven zich niet thuis voor te bereiden op de Vlaamse toetsen. In de klas maken ze vooraf een kennismakingstoets, die lijkt op een echte Vlaamse toets maar niet meetelt. Zo raken ze vertrouwd met de vorm en aanpak.
Voorafgaand aan de afname ontvangen ouders een informatieve ouderbrief die werd opgesteld door de Vlaamse overheid. Hierin staat alle relevante informatie over de toetsen.
Aan het einde van het schooljaar ontvangen we de resultaten. Het resultaat van uw kind wordt meegegeven met het laatste rapport.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Vlaamse overheid:
https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/vlaamse-toetsen/info-voor-leerlingen-en-ouders.